Preskoči na vsebino


Petnajst molitev svete Brigite

Sveta Brigita je znana po tem, da je imela mistična videnja. Dolgo časa je želela vedeti število udarcev, ki jih je naš Gospod prejel v svojem trpljenju. Nekega dne se ji je prikazal v cerkvi svetega Pavla v Rimu in ji rekel: "Na svojem telesu sem prejel pet tisoč štiristo osemdeset udarcev. Če jih hočeš  s pobožnostjo častiti, potem eno leto vsak dan moli petnajstkrat Oče naš in petnajstkrat Zdravo Marijo skupaj s temi molitvami. Ko se to leto konča, boš s tem pozdravila vsako mojo rano." Te molitve je Brigiti Jezus sam izročil v videnju.

Poleg molitev naj bi Jezus sveti Brigiti izročil tudi obljube. Te obljube na prvi pogled izgledajo prav tako veličastne kot molitve. Ko pa jih pogledamo malo bolj podrobno, lahko opazimo kar nekaj teoloških pomanjkljivosti oz. celo nasprotij z našo vero. Zato je sveti sedež istočasno kot je spodbudil širjenje molitev, prepovedal širiti obljube. Tako jih tudi na tej strani ne boste našli. Kar pa ne pomeni, da se niso po teh molitvah med ljudmi širile milosti. Prav nasprotno. Tisti, ki so se trdno držali Jezusovega naročila, naj molijo te molitve vsak dan in ki so jih molili z resnično pobožnostjo, so pripovedovali o blagoslovu, ki so ga te molitve prinesle v njihova življenja. V njihovih družinah je prihajalo do spreobrnjenj, do ozdravljenj, ipd.

 

PRVA MOLITEV

Jezus Kristus, večna Sladkost tistim, ki Te ljubijo, Radost, ki presega vse radosti in vse želje, Odrešenje in Upanje vseh grešnikov. Ti, ki si dokazal, da nimaš večjega hrepenenja kakor biti med ljudmi in si iz ljubezni do njih v polnosti časov celo privzel človeško naravo, spomni se vsega trpljenja, ki si ga pretrpel od trenutka svojega spočetja ter predvsem med svojim svetim trpljenjem, kakor je bilo od vekov sklenjeno in odrejeno po Božjem načrtu. Gospod, spomni se svoje zadnje večerje s svojimi učenci, ko si jim umival noge, jim dal svoje sveto Telo in svojo dragoceno Kri, jim napovedal svoje skorajšnje trpljenje in jih ob tem še blago tolažil. Spomni se žalosti in grenkobe, ki si jo občutil v svoji duši, kakor si to tudi sam potrdil, ko si rekel: »Moja duša je žalostna do smrti!« Ljubi Jezus, spomni se strahovanja, tesnobe in bolečin, ki si jih pretrpel v svojem nežnem telesu pred svojim trpljenjem na križu; kako si krvavi pot potil ob času svoje trikratne molitve; kako Te je s poljubom izdal tvoj učenec Juda in kako te je zgrabil Tvoj narod, ki si ga Ti izbral in povišal; kako so Te lažni preroki obtoževali in krivično sodili trije sodniki v cvetu Tvoje mladosti in v svečanem velikonočnem času. Mili Rešenik, kako so Te oropali lastne obleke in si bil oblečen v posmeh najprej pred Herodom, kot norec v belem oblačilu, potem pa še za zasmehovanje vojakov v rdeče. Kako so Ti s smrdljivo cunjo pokrili oči in Tvoje sveto lice; kako so Te tepli, Ti kronali glavo s trnovo krono, Ti dali v roko trs in Te z njim tepli po glavi. Kako so Te privezali za steber, Te raztrgali z udarci bičev in Te še obsuli z zasramovanjem in poškodbami. Presveti Odrešenik, po zaslugah vseh Tvojih bolečin, ki si jih pretrpel pred svojim Trpljenjem na Križu, podeli mi pred smrtjo milost, da se popolnoma pokesam, da se iskreno in popolnoma spovem, da storim dostojno zadostitev in da zadobim oproščenje vseh svojih grehov. Amen.

Oče naš, Zdrava Marija…

 

DRUGA MOLITEV

Jezus, popolna angelska svoboda, rajska naslada, spomni se strašne žalosti, ki si jo pretrpel, ko so Te obdali Tvoji sovražniki kot razjarjeni levi in Te zaničevali s številnimi žalitvami, pljuvali v Tvoje sveto lice, ga bili in tekmovali med seboj z drugimi nezaslišanimi zlobnostmi, kdo Te bo bolj mučil. Rešenik moj, po teh Tvojih zaslugah, zasramovanjih in zaničevanju Te prosim, da me obvaruješ vseh mojih vidnih in nevidnih sovražnikov in da mi daš milost, da pridem pod Tvojim varstvom do popolnosti večnega odrešenja. Amen.

Oče naš, Zdrava Marija…

 

TRETJA MOLITEV

Jezus, neskončni Stvarnik neba in zemlje, ki vse obsegaš in imaš vse v svoji moči, spomni se pregrenke bolečine, ki si jo pretrpel, ko so Ti Judje privezali na Križ Tvoje svete nežne roke in noge in jih prebodli z debelimi, topimi žeblji. A ko jih ni zadovoljila Tvoja lega, da bi ugodili svoji jezi, so razširjali Tvoje rane, Ti zadajali bolečine, Te bolj nategnili na Križ z zlobno krutostjo, Te vlekli na vse strani in Ti izpahnili ude. Ljubljeni Rešenik, rotim Te, da mi po zaslugah teh svojih presvetih bolečin na Križu, polnih ljubezni do nas, vliješ strah in ljubezen do Tebe. Amen.

Oče naš, Zdrava Marija…

 

ČETRTA MOLITEV

Jezus, nebeški zdravnik, povišan na Križ, da s svojimi ranami zdraviš naše rane, spomni se bolečin in poškodb, ki si jih pretrpel na vseh svojih udih, od katerih ni nobeden ostal na svojem mestu tako, da ni bilo bolečine podobne Tvoji bolečini. Od peta do glave ni bil noben del Tvojega Telesa brez bolečine. Vendar ob vsem tem trpljenju nisi prenehal prositi svojega Očeta za svoje sovražnike »Oče, odpusti jim, saj ne vedo kaj delajo«. Po Tem Tvojem velikem usmiljenju in po zaslugah teh Tvojih bolečin, nam daj milost, da prebudi spomin na Tvojo pregrenko bolečino nam popolno kesanje, da dobimo odpuščanje vseh svojih grehov. Amen.

Oče naš, Zdrava Marija…

 

PETA MOLITEV

Jezus, ogledalo večne svetosti, spomni se, kako si v luči svojega Božanstva gledal one, ki se bodo rešili po zasluženju Tvojega svetega Trpljenja, a si istočasno čutil tudi žalost in grenko obžaloval propad in obup velike množice onih nesrečnih grešnikov, ki so bili obsojeni zaradi svojih grehov. Po tem Tvojem neskončnem usmiljenju in sočutju a predvsem po Tvoji dobroti, ki si jo pokazal skesanemu razbojniku, ko si mu rekel: »Še danes boš z menoj v raju«, Te prosim, blagi Jezus, usmili se tudi mene v smrtni uri. Amen.

Oče naš, Zdrava Marija…

 

ŠESTA MOLITEV

Jezus, preljubeznivi in živo zaželjeni Kralj, spomni se bolečine, ki si jih pretrpel, ko so Te slekli so golega kot ubožca, Te pribili in dvignili na Križ. Vsi Tvoji sorodniki in prijatelji so Te zapustili, razen Tvoje ljube Matere, ki je zvesta stala ob Tebi v Tvoji smrtni borbi. Njo si izročil svojemu zvestemu učencu, rekoč svoji presveti Materi: »Žena, glej Tvoj sin!«, a svetemu Janezu: »Glej, tvoja Mati!«. Dobri Rešenik, prosim Te, da se me po meču bolečin, ki je takrat prebodel dušo Tvoje svete prežalostne Matere, Usmiliš v vseh mojih žalostih in nezgodah, telesnih in duševnih in da boš večno ob meni v vseh preizkušnjah, a predvsem ob moji smrtni uri. Amen.

Oče naš, Zdrava Marija…

 

SEDMA MOLITEV

Jezus, neizčrpni vir usmiljenja, z globokim občutkom ljubezni, si rekel na Križu: »Žejen sem!«. To je bila Tvoja žeja za rešitev človeškega rodu. Premili Rešenik, vžgi naša srca z željo, da težimo za popolnostjo v vseh svojih delih. Popolnoma ugasni v nas telesna poželenja in privlačnost, žar zemeljskih želja. Amen.

Oče naš, Zdrava Marija…

 

OSMA MOLITEV

Jezus, sladkost src, naslada duhov. Po grenkobi žolča in kisa, katere si okusil na Križu iz ljubezni do nas, nam daj milost, da dostojno prejemamo Tvoje presveto Telo in Tvoje predragoceno Kri v življenju in ob smrtni uri, da bosta zdravilo in tolažba našim dušam. Amen.

Oče naš, Zdrava Marija…

 

DEVETA MOLITEV

Jezus, vsemogočni Kralj, najvišja duhovna radost, spomni se bolečine, ki si jo pretrpel, ko si potopljen v grenkobo smrtne bližine, napadan in poniževan od Judov glasno zavpil, da Te je Tvoj Oče zapustil in si mu potožil: »Moj Bog moj Bog, zakaj si me zapustil?«: Rešenik moj, rotim Te, da me po zasluženju te Tvoje smrtne stiske ne pustiš v strašnih bolečinah moje smrti. Amen.

Oče naš, Zdrava Marija…

 

DESETA MOLITEV

Jezus, začetek in poslednji cilj vseh stvari, življenja, stvarstva, spomni se, kako si bil potopljen v brezno bolečin po vsem telesu. Po zasluženju Tvojih velikih ran me nauči, da z iskreno ljubeznijo izpolnjujem Tvoje zapovedi, katerih pota so široka in lahka tistim, ki Te ljubijo. Amen.

Oče naš, Zdrava Marija…

 

ENAJSTA MOLITEV

Jezus, brezmejno usmiljen, prosim Te po zasluženju Tvojih svetih ran, ki so predrle do srede Tvojih kosti in Tvojega Srca, izvleci iz grehov mene nesrečneža, polnega grehov in napak in me skrij pred Tvojim razsrjenim obrazom v svoje rane, dokler ne mine Tvoja jeza in pravična slaba volja. Amen.

Oče naš, Zdrava Marija…

 

DVANAJSTA MOLITEV

Jezus, podoba resnice, začetek edinstva, zveza ljubezni, spomni se svojih ran, s katerimi si bil ranjen po celem telesu, ves raztrgan in rdeč od prelite Krvi. O, velike bolečine, katere si pretrpel iz ljubezni do nas po vsem svojem nedolžnem Telesu! Blagi Jezus, kaj bi še mogel za nas storiti, česar nisi storil? Predragi Rešenik, rotim Te, vtisni s svojo predragoceno Krvjo vse svoje rane v moje srce, da v njih neprestano berem Tvoje bolečine in Tvojo ljubezen. Daj, da se zvesto spominjam Tvojega trpljenja in da se tako v moji duši obnavlja sad Tvojih bolečin in da se vsak dan bolj množi moja ljubezen do Tebe vse dotlej, dokler ne pridem k Tebi. Dobri Rešenik, Ti si zakladnica vsega dobrega in vseh radosti, za katere Te prosim, da mi jih daš v večnem življenju. Amen.

Oče naš, Zdrava Marija…

 

TRINAJSTA MOLITEV

Jezus, močni lev, nesmrtni in nepremagljivi Kralj, spomni se bolečine, katere si pretrpel, medtem, ko so se Tvoje moči, tako srca kot telesa, popolnoma izčrpale, da si potem nagnil glavo in rekel: »Dopolnjeno je!«. Po zasluženju te Tvoje stiske in bolečine Te prosim, Gospod Jezus, usmili se me v zadnji uri mojega življenja, ko bo moja duša v stiski in moj duh vznemirjen. Amen.

Oče naš, Zdrava Marija…

 

ŠTIRINAJSTA MOLITEV

Jezus, edinorojeni Sin Očeta, odsev in podoba očetova, spomni se, kako si se krotko in ponižno priporočil svojemu Očetu, ko si mu dejal: »Oče moj, v Tvoje roke izročam svojo dušo!« Tvoje telo je bilo raztrgano z ranami, srce zlomljeno in Ti si izdihnil poln usmiljenja za nas, samo, da nas odrašiš. Kralj svetnikov, po zaslugah Tvoje dragocene smrti, me okrepi in mi pomagaj, da se uprem hudobnemu duhu, telesu in krvi, da odmrem svetu in živim samo v Tebi. Prosim Te, vzemi ob smrti mojo romarsko in preganjano dušo, ki se vrača k Tebi. Amen.

Oče naš, Zdrava Marija…

 

PETNAJSTA MOLITEV

Jezus, pravi plodni trs, spomni se, kako si velikodušno prelil vso svojo kri iz svojega svetega telesa, kot grozdje iz stiskalnice. Zaradi sunka vojakove sulice je pritekla iz Tvojega prebodenega srca kri in voda, tako, da ni v njem ostala niti kaplja. Bil si povišan na Križ kod šopek mirte. Tvoje nežno Telo je ovenelo, sokovi Tvojega drobovja so usahnili in kostni mozeg se je posušil. Po zaslugah tega Tvojega grenkega trpljenja in po Tvoji preliti predragoceni krvi Te prosim, dobri Jezus, vzemi mojo dušo v mojem smrtnem boju. Amen.

Oče naš, Zdrava Marija…

 

SKLEPNA MOLITEV

Moj blagi in zvesti Jezus, križani Odrešenik, rani moje srce, da mi bodo spokorniške solze bolečine in ljubezni hrana dan in noč. Vsega me prikleni k sebi, da Ti bo moje srce večna hiša, da Ti bo moje obnašanje prijetno in da Ti bo konec mojega življenja tako všeč, da me boš po moji smrti vzel v nebo, da Te bom večno slavil skupno z vsemi svetniki. Amen.

Molimo: Gospod Bog, ki si blaženi Brigiti povedal po svojem Sinu nebeške skrivnosti, daj nam svojim služabnikom po njeni pobožni priprošnji, da se veselimo pri razglašanju Tvoje večne slave. Po istem Kristusu, Gospodu našem. Amen.

Sveta Brigita, prosi za nas!

Lokacija: