Preskoči na vsebino


Molitve k sv. Benediktu

ROŽNI VENEC SV. BENEDIKTA

 

Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu.

1. Sv. Benedikt, duhovni oče menihov, upanje in tolažba vseh, ki se ti priporočamo. Sprejmi nas pod svojo mogočno zaščito. Tebe vzor vse kreposti prosimo, da nas obvaruješ vsake skušnjave in vsega kar bi lahko škodovalo našim dušam, da se bomo mogli izogibati grehu in ne bomo nikoli razžalili neizmerne Božje Dobrote.

Slava Očetu ...

2. Sveti Benedikt, sveti spokornik, kras redovništva, lilija med trnjem, ki si s postom in molitvijo v samoti in tišini samostana objokoval grehe in si tako zaslužil krono slave, po tvoji veliki ljubezni do Boga nam izprosi ponižno prosimo iskreno in pravo kesanje za grehe in napake, s katerimi žalimo Boga in žalostimo presveto Srce Njegovega Sina.

Slava Očetu …

3. Sv. Benedikt, Božji ljubljenec, vedno zeleneča oljčna vejica, rodovitna trta v Božjem vinogradu, prosimo te, da nas grešnike zagovarjaš pred Božjim prestolom. Utrdi nas v dobrem, da se nikoli ne bi oddaljili od Njega.

Slava Očetu …

4. Sv. Benedikt, mogočni očak, ki si znal odbiti skušnjave tega sveta in izvojevati zmago nad sovražniki svoje duše, k tebi se zatekamo, k tebi molimo in te prosimo, da po tvojem zasluženju, po zasluženju tvojih učencev Placida in Maura, tvoje sestre Sholastike in vseh tvojih svetih redovnikov in redovnic razžariš v nas sveti žar, da se bomo lahko uspešno borili proti telesnim in poklenskim skušnjavam.

Slava Očetu ...

5. Sveti Benedikt, mogočni čudodelnik, vzor potrpežljivosti in vsake kreposti, ki si znal s svojo ljubeznijo in samozatajevanjem osramotiti vse svoje nasprotnike, izprosi tudi nam od Stvarnika potrpežljivost v stiskah, moč v težavah in  vztrajnost v nevarnosti, da ti bomo sledili in dosegli mir in rešitev.

Slava Očetu …

6. Sv. Benedikt, lilija čistosti, ljubitelj uboštva, oče poslušnosti, izprosi nam milost, da bomo zasovražili greh in vzljubili sveto nedolžnost uboštva, da ti bomo sledili v poslušnosti, ponižnosti in izpolnjevanju Božje volje ter da bomo prizadevno vršili svoje poklicne dolžnosti.

Slava Očetu …

7. Sv. Benedikt, Božji ljubljenec, dragocena duhovna posoda polna blage tolažbe in resničnega veselja, tebe je Bog obdaril z neizrekljivimi milostmi. Po svojem zasluženju nam izprosi, da bomo vedno živeli v Božji ljubezni in milosti, da nas nobena sila ne bo mogla ločiti od Boga in bomo po smrti vredni Jezusa Kristusa.

Slava Očetu …

8. Gospod ga je ljubil in počastil,
odel ga je v oblačilo svoje slave.

Molimo:
Vsemogočni večni Bog, napolnjeni s svetim življenjem sv. Benedikta te ponižno
prosimo, da nas na zemlji narediš za naslednike njegovega vzornega življenja, da
bomo lahko tudi v nebesih deležni njegove slave.

 

LITANIJE SV. BENEDIKTA

Gospod, usmili se
Kristus, usmili se
Gospod, usmili se
Kristus, sliši nas
Kristus usliši nas

Bog, Oče nebeški – usmili se nas
Bog Sin, Odrešenik sveta
Bog Sveti Duh
Sveta Trojica, en sam Bog

Sveta Marija, radost redovništva- prosi za nas
Sveti oče Benedikt
Z milostjo in imenom blagoslovljeni
Sv. Benedikt, božji človek
Mož poštenega življenja
Biser svetosti
Ljubitelj samote
Služabnik Jezusa Kristusa, pravega kralja
Častilec Kristusovega križa
Ljubitelj molitve
Preziratelj vsega posvetnega
Zmagovalec hudobnih duhov
Oče redovništva
Vzor puščavnikov
Zgled posvečenega življenja
Ustanovitelj božje hiše
Vodnik Kristusove vojske
Oznanjevalec božjih del
Vzor dela in vestnosti
Učitelj strahu božjega
Učitelj poslušnosti
Učitelj molčečnosti
Vzor ponižnosti
Vzor zbranosti
Vzor gorečnosti
Delilec ljubezni
Kažipot miru
Bodrilec padlih
Dar moči slabotnim
Vzorni duhovni vodja
Tolažnik umirujočih
Kras Cerkve
Zaščitnik Evrope
Velik čudodelnik
Naša radost

Jagnje Božje, ki odjemlješ grehe s sveta
odpusti nam o Gospod
Jagnje Božje, ki odjemlješ grehe s sveta
usliši nas o Gospod
Jagnje Božje, ki odjemlješ grehe s sveta
usmili se nas o Gospod

Molimo. Vsemogočni, večni Bog, ki si svetega Benedikta počastil z darom svoje velike ljubezni, daj da bi po njem prišle k Tebi številne duše. Ponižno Te prosimo po njegovih zaslugah razžari naša srca z ognjem svoje ljubezni, da bomo hrepeneli k vrhuncem svetosti in slave. Po Kristusu
našem Gospodu. Amen.

 

MOLITEV K SV. BENEDIKTU ZA EVROPO

Sv. Benedikt, ki si s svojo živo besedo preobrazil Evropo v blagoslovljeno zemljo krščanske vere in edinosti ter vzgajal narode za dela ljubezni, vrni današnjim rodovom ljubezen do Kristusa in njegove besede. Nauči nas, da postavimo Kristusa v središče našega življenja. Naj naši politiki spoznajo, da vladati pomeni služiti in ljubiti. Pomagaj nam, da se rešimo sebičnosti našega izobilja in se odpremo dobroti. Razprostri svojo zaščito nad vse otroke Evrope in nam pomagaj, da bomo spet našli svojo krščansko dušo. S srci polnimi ljubezni se izročamo tvojemu vodstvu h Kristusu. Razsvetljuj nam pot. Amen.

 

Vir: http://www.medjugorje.si

Lokacija: