Preskoči na vsebino


Župnijski pevski zbor

Župnijski pevski zbor deluje že res veliko let; 43 let ga vodi že Alojz Osvald, ki je ne samo zborovodja in strokovni vodja zbora, temveč tudi organist. Pred tremi leti je za svoje takrat 40-letno delo v župniji, med drugim tudi kot zborovodja in organist, prejel listino z osebnim blagoslovom svetega očeta papeža Benedikta XVI.

Od leta 2000 zbor deluje kot Umetniško društvo ŽPZ Ribnica, njegov predsednik je Tadej Osvald. Trenutno v zboru poje 27 pevk in pevcev, od tega: šest sopranistk, pet altistk, sedem tenorjev in devet basistov. Zbor ima redne vaje vsak teden ob petkih, po potrebi pa še med tednom. Njihov repertoar je zelo širok in pester, saj obsega najrazličnejše zvrsti – sakralne pesmi domačih in tujih avtorjev, slovenske in tuje narodne pesmi ter umetne pesmi domačih in tujih avtorjev. Pojejo tudi zahtevne in samostojne maše, kot so Mozartova maša, Serafica, ter po celem svetu znano Händlovo Alelujo.

Skoraj vsi v zboru imajo glasbeno izobrazbo. Iz zbora, ki je v zadnjih letih pridobil kar nekaj mladih pevcev, izhajajo kvalitetni glasovi in solo pevci – med drugimi Tadej Osvald in Robert Kožar, ki pojeta pri Slovenskem komornem zboru. Člani zbora pojejo tudi v drugih kvalitetnih pevskih zasedbah, kot so: izvrstni zasedbi Nonet Vitra in oktet Gallus, pa mlada skupina Anamanka in drugi. Župnijski pevski zbor se redno udeležuje raznih pevskih revij in medobmočnih srečanj. Redno sodelujejo tudi na srečanju cerkvenih pevskih zborov ribniške dekanije in na srečanju zborov Zahodne Dolenjske v Dolenji vasi, pa pri ribniškem Pasijonu s celotnim zborom ali člani in na Božično-novoletnem koncertu ter pri vseh slovesnostih v ribniški župniji. Z različnimi repertoarji gostuje zbor tudi drugod po Sloveniji, še prav posebej pa sodelujejo z mešanim pevskim zborom Primorje. Že večkrat so peli tudi pri mašah, ki so jih predvajale različne radijske hiše in televizije, med njimi večkrat Radio Slovenija in RTV Slovenija.

Radi se tudi družijo in skupaj praznujejo obletnice, pa tudi uspehe in rojstva otrok njihovih članic in članov.

Župnijski pevski zbori so posebne vrste zbori, saj pevci in pevke prihajajo in odhajajo, posebnost pa je tudi ta, da imajo praktično vsakotedenske koncerte – torej pri nedeljskih mašah. Tako lahko tudi ribniški župnijski zbor slišite vsako nedeljo v ribniški cerkvi sv. Štefana.
Print Friendly and PDF