Preskoči na vsebino


Zvonovi

Pred prvo svetovno vojno se je ribniška župnijska cerkev ponašala z enim izmed največjih zvonov v škofiji. V spomin na sv. misijon, ki se je obhajal leta 1883, je takratni dekan Martin Skubic dal napraviti velik zvon, imenovan misijonski zvon ali "misijonar". V Ljubljani ga je leta 1884 ulil zvonar Albert Samassa. V krilu je meril 1 77 cm , tehtal je 3009 kg in imel glas A, stal pa je 4.792 goldinarjev. Krasile so ga naslednje podobe: Jezus na križu, sv. Mohor in Fortunat, sv. Štefan p. p., sv. Jožef in Marija Pomočnica kristjanov. Imel je tudi napis: V čast božjo, sv. Štefana pomočnika, sv. Jožefa, sv. Hermagora in Fortunata in v hvaležni spomin sv. misijona zvonil bom. Prepeval je v vzhodnem zvoniku. Kot večina naših zvonov je postal 5. januarja 1917 žrtev prve svetovne vojne.

Ostali stari zvonovi izpred let 1916/17 so bili še iz stare župnijske cerkve. Drugi zvon je leta 1779 ulil v Ljubljani Janez Jakob Samassa, kar je izpričeval tudi napis na njem: Das Ungluck traf mich, dass ich durch das Feuer zer flossen, sodann hat wiederum mich Johann Jakob Samas sa gegossen - Levbach 1779. Predhodnik tega zvona se je namreč poprej stopil v silovitem požaru. Krasile so ga naslednje reliefne podobe: Jezus na križu, Brezmadežna, sv. Mohor in Fortunat in sv. Florijan. V krilu je imel premer 141 cm , težak je bil 1496 kg , pel pa je v glasu cis. Prva svetovna vojna mu je prizanesla, ne pa tudi druga, saj se je leta 1945 ob požaru raztalil.

Tretji zvon je prav tako ulil Janez Jakob Samassa leta 1779. V krilu je meril 119 cm, težak je bil 874 kg, glas pa je imel e. Krasile so ga podobe: Marija Pomočnica kristjanov, Marija Kraljica rožnega venca in sv. Boštjan.

Četrti zvon je leta 1817 ulil v Ljubljani Jožef Reiss, ki je tedaj vodil Samassovo zvonarno v imenu dedičev pokojnega Vincenca Samassa. Ta zvon je v krilu meril 98 cm , tehtal je 548 kg in imel glas g. Krasile so ga podobe: Jezus na križu, Marija vnebovzeta in sv. Peter.

Peti – mrliški zvon je tudi prišel iz zvonarne Janeza Jakoba Samassa, in sicer leta 1790. V krilu je meril 54 cm, težak je bil okoli 85 kg, glas pa ima f. Krasita ga podobi Jezusa na križu in Brezmadežne. Danes visi v vzhodnem zvoniku.

Veliki, tretji in četrti zvon so bili odvzeti za potrebe avstrijske vojske. Leta 1923 so Ribničani v livarni Buhl v Mariboru naročili srednji in mali zvon. Srednji zvon je še ohranjen, mali in večji pa sta se raztalila ob požaru, ki ga je povzročilo bombardiranje cerkve, 18. aprila 1945.

Srednji, veliki in mali zvon je leta 1947 v Zagrebu ulila zvonarna Kvirina Lebiša iz ostankov raztopljenih zvonov. Veliki zvon v krilu meri 132 cm , težak je okoli 1280 kg , glas ima d. Na vratu ima upodobljeno vinsko trto z grozdjem. Posvečen je sv. Štefanu, patronu župnije, in nosi njegovo podobo z napisom: Sv. Štefan, varuj našo župnijo!

Srednji zvon v krilu meri 119 cm, težak je okoli 900 kg in ima glas e. V koreninah ima lepo odlite angelske glavice. Vrat ima okrašen z vencem angelov ter rastlinskim ornamentom. Na polju je podoba Lurške Matere božje in pod njo napis: Odganjam nevihte, vabim k molitvi, sočustvujem z mrtvimi.

Mali zvon v krilu meri 97.5 cm , težak je 515 kg , glas pa ima gis. Na vratu ima enako ornamentiko kot veliki. Posvečen je Srcu Jezusovemu, saj nosi tudi njegovo podobo in napis: Srce Jezusovo, vir vse tolažbe. Na nasprotni strani ima mojstrski znak zagrebškega zvonarja Kvirina Lebiša.

Te zvonove so zamenjali novi, ki so bili uliti v svetem letu 2000 v livarni Perner v Nemčiji.

Veliki zvon tehta 2890 kg in meri v krilu 168 cm ima ton h-mol. Na zvonu je upodobljena Presveta Trojica in nebeški zavetnik naše župnije papež Štefan I. Na zvonu je napis: Božjo ljubezen oznanjaj, svetega papeža Štefana zvon, milost in mir nam naklanjaj, ti vere, ljubezni patron. Ob reliefu je še zapis: Za časa papeža Janeza Pavla II. In ljubljanskega nadškofa ter metropolita dr. Franca Rodeta ter ribniškega župnika Maksa Ipavca in kaplana Janeza Bernota so mene prostovoljni darovi ribniških faranov vlili v Passauu v livarni Rudolf Perner, september 2000.

Drugi zvon tehta 1700 kg in v krilu meri 142 cm. Ton je d-mol. Na tem zvonu sta upodobljeni sveta Marija in sveta Ana. Napis je povezan s prošnjo k nebeški materi: Pod tvojim varstvom o Marija, bodi ribniška župnija, vse nas varuj tukaj srečne, vse pripelji v blagre večne!

Tretji zvon tehta 1200 kg in v krilu meri 126 cm ter ima ton e-mol. Na njem je upodobljen sveti Križ in sv. Frančišek Ksaverij, Napis se glasi: Zvonovi zvonite, k molitvi vabite, na delo budite, nedeljo znanite, v nebo nas sprejmite!

Četrti zvon tehta 720 kg in v krilu meri 106 cm ter ima ton g-mol. Na zvonu je zapisano: Ribničani! Jaz bom v Gospodov vas dom skliceval na glas, ko sveti bo čas, vsi zvesto hodite, vsi verno molite, da usliši vas Bog, vas reši nadlog. Na zvonu sta dve podobi: sveti opat Lenart in pater Stanislav Škrabec.
Print Friendly and PDF