Preskoči na vsebino


Ostale umetnine

Križev pot je leta 1873 po Fuhrichovih predlogah naslikal Matija Koželj iz Kamnika. Okvire zanj je izdelal Matija Ozbič iz Kamnika. Ti okviri so sedaj shranjeni na podstrešju farne cerkve, ker je bil križev pot s stebrov premeščen na stene in vstavljen v manjše okvire.

Pod korom na steni visita sliki Žalostne matere božje in slika Vstajenja kot 15. slika križevega pota.

Kropivniki so izklesani iz sivo-črnega marmorja.

Spovednice so štiri in se lepo prilegajo slogu cerkve.

Božji grob je leta 1878 izdelal Janez Gosar iz Dupelj, z dekoracijami pa ga je poslikal slikar Anton Jebačin.

Dragocene so tudi mreže - ograje na korih iz litega železa, ki jih je leta 1878 izdelala Auerspergova livarna na Dvoru pri Žužemberku.

Sedanji lestenci nimajo posebne umetniške vrednosti, kot jo je imel nekdanji lestenec, ki se je ob požaru leta 1945 razbil.

Svečniki so bili vsi izdelani v delavnici Alberta in Maksa Samasse v Ljubljani.

Jaslice so delo tirolskih mojstrov. Blagoslovljene so bile leta 1908, dopolnjene in popravljene pa leta 1952. Precej kipcev je v zadnjih letih izrezljal tudi Drago Košir iz Jelovca pri Sodražici. Kot pastirje je upodobil Ribničane pri obdelavi suhe robe. V spomin na papežev obisk je izrezljal tudi kip sedanje­ ga papeža Janeza Pavla II.

Župnijsko bandero s slikama sv. Štefana in Brazmadežne je bilo izdelano leta 1909. Napisa na njem se glasita: Sv. Štefan, prosi za nas in Sv. Marija, prosi za nas!

Poleg njega sta še dve manjši banderi. Na prvem so upodobljeni pelikan in košarica kruha z ribo, na drugem pa velikonočno jagnje na knjigi ter trnje z žeblji. Tretje manjše banderce ima podobo Matere božje z Jezusom, katerima fant ponuja lilijo, dekle pa vrtnico. Na drugi strani je podoba velikonočnega jagnjeta. Poleg farnega bandera je še šest podružničnih bander.
Print Friendly and PDF