Preskoči na vsebino


Stranska oltarja

Stranska oltarja sta bila blagoslovljena 25. maja 1875. Izdelal ju je kamnosek Matelič, ki je bil delovodja pri vdovi takrat že rajnega kamnoseka Ignacija Tomana. Oltarni sliki je naslikal slikar Janez Wolf in Ljubljane, kipe pa izdelal kipar Franc Ks. Zajc.

Levi stranski oltar je posvečen Roženvenski Materi božji. Levo od oltarne slike je kip sv. Uršule, desno pa sv. Neže. Ob tabernaklju, ki ima na vratcih vgravirano podobo Križanega, stojita dva angela. Desno od oltarja je slika brezjanske Marije Pomagaj, levo od nje pa kip sv. Terezije Deteta Jezusa.

Slika brezjanske Marije Pomagaj ima posebno zgodovino. Leta 1940 jo je naročil tedanji župnik in dekan Viktorijan Demšar pri svojem prijatelju duhovniku Stanetu Kregarju. Stane Kregar je to milostno podobo naslikal v ječi, kamor so ga po krivici odpeljali italijanski vojaki. Takole o tem pripoveduje zaprti duhovnik - slikar: "V ječi sem prosil jetniško vodstvo, da mi dovoli naslikati podobo Marije Pomagaj, ki sem jo obljubil za ribniško cerkev. Moja sestra mi je vse potrebno priskrbela in prinesla v zapor. Marijino podobo sem slikal po spominu. Vmes sem večkrat prosil: 'Marija, pomagaj mi, da se rešim te ječe, da bi mogel še kaj več storiti v čast božjo in za slovenski narod.' Ko je bila slika dokončana, mi je odleglo in neko veselje sem doživljal v duši. Niti par ur ni minilo ko so se odprla vrata ječe, notri je stopil častnik in izjavil: 'Prosti ste in lahko greste domov!' Tedaj sem ves srečen odnesel sliko Marije Pomagaj in se vrnil domov." Malo pozneje sta oba z očetom to sliko prinesla v Ribnico g. dekanu Demšarju. Bila sta neizmerno hvaležna Mariji za rešitev iz tolikšne stiske.

Desni stranski oltar je posvečen sv. Janezu Evangelistu. Oltarna slika je eno najboljših del slikarja Janeza Wolfa. Levo od nje je kip sv. Jožefa z Jezuščkom, desno pa sv. Antona Puščavnika. Ob tabernaklju sta dva angela. Levo od oltarja je na steni misijonski križ, desno pa tako imenovani praški Jezušček.

Kip sv. Antona Padovanskega stoji pod zahodno galerijo. Verjetno ga je izdelal Ivan Pengov. Pod vzhodno galerijo blizu stranskega vhoda na steni vidimo kip prebičanega in s trnjem kronanega Kristusa - Ecce Homo, ki je še iz prejšnje župnijske cerkve.
Print Friendly and PDF